Bjerge og ørkener i Oman

Tilbage til forrige side

Allerlængst nede, på den sydøstligste spids af den arabiske halvø, på den breddegrad hvor solen står højst på himlen ved midsommertid, ligger bjerglandet Oman. Oman er rig på ørken, på kulturelle seværdigheder og imødekommende indbyggere; men hvad der nok er de færreste bekendt, er Oman fyldt med bjerge, hvor der er alt fra kort sportsklatring i nærheden af hovedstaden Muscat til 1000-meter-ruter på fjernere liggende klippevægge. Og har man eventyrblodet i sig, er der nok af muligheder for nybestigninger.

Klik på billederne herunder for at se dem i større opløsning. Der vil mest være bjerge og øde natur, men også en anelse til den kulturelle side.

 

Fra den omanske "Grand Canyon". Den lodrette væg i forgrunden er ca. 200 m høj.

Nærbillede fra samme væg med rutepotentiale?

Et blik ned i bunden - ca. 1½ km nede.

Oman er fuld af frie campingmuligheder, og det er normalt intet problem at finde tørt træ til bålet.

Store dele af det omanske landskab er et geologisk udstillingsvindue!

Så vidt vides, er der endnu ikke lavet klatreruter her. Fra bunden til væggens top er der ca. 75 m.

 

Fra en tur ad normalruten til omans højeste bjerg: Jabal Shams, ca. 3000 m.o.h.

Fra udgangspunktet (telt ved det højeste sted, en firehjulstrækker kan klare) er der ca. 1100 højdemeter. Med tværdale, der skal krydses, er den samlede højdeforskel dog ca. 1400 meter. Medbring mindst 4 L vand pr. person! Derudover godt fodtøj, solbeskyttelse og solbriller.

Solnedgang fra teltlejren.

Få hundrede meter over lejren.

Udsyn over "Grand Canyon" mod morgendisen i det fjerne.

Toppen i baggrunden, men alligevel langt endnu.

Langs den højeste del af "Grand Canyon".

Fra kanten før toppen venter 2 km bjergvæg over den modsatte dal.

Fra Omans tag. Selv om det er varmt, er tøjet der pga. solen!

I gennemsnit går det ikke særlig stejlt ned mod dalen, men find lige vej.....

Litteratur om bjerge i Oman

R. A. McDonald: Rock climbing in Oman. Denne bog trænger nok til lidt opdatering, men er stadig meget værdifuld. Hvad der ikke findes i bogen, kan findes på internettet - eller også venter det stadig på en førstebestigning (her er der rigeligt at tage fat på....).

Anne Dale og Jerry Hadwin: Adventure trekking in Oman. Første ord i titlen siger sådan set alt. Det drejer sig ikke blot om almindelig bjergvandring, men også om regulær bjergbestigning med indbyggede klatrepassager op til 4. grad.

Majid Hunaini: Oman desert and sea survival. Denne utrolige bog kan anbefales enhver, der ser det som sit mål at strande i ørkenen eller bjergene og komme helskindet derfra igen. Selv om man aldrig skulle komme ud for at bruge den i praksis, er bogen alligevel yderst interessant.